joi, 2 decembrie 2010

„Fie crezi că poţi, fie crezi că nu – ai dreptate!”




Citatul de mai sus, atribuit lui Henry Ford înseamnă extraordinar de mult pentru un supravieţuitor autentic. Înseamnă chiar totul: poate face diferenţa între viaţă şi moarte, între agonie şi extaz, între împlinire şi eşec. O intersecţie cu două drumuri, unul spre limanul împlinirii iar altul spre abisul disperării.

- „Pot”!
Un cuvânt mic, dar cu implicaţii nebănuite, care mă face să îl tratez cu respect deşi mă feresc să folosesc des superlativele. Pentru cineva înseamnă o binecuvântare, iar pentru altul un blestem al neputinţei. Totul de la un singur cuvânt: POT!

De unde vine puterea lui „pot”?
În general mă pricep să repar mărunţişuri. Dar cu o ocazie, privind la uşa de la maşină care nu mai răspundea la telecomandă mi-am spus: „Cine ştie ce e defect. E prea complicat pentru mine să o repar. Nu sunt electrician, nu mă bag” Am mers la un profesionist şi problema s-a rezolvat repede: un contact slăbit (vizibil, nici măcar greu de găsit…) pe care îl puteam rezolva şi eu. Aaa, să nu uit: m-a costat cât câştigam într-o jumătate de zi, timp pierdut, regrete ca după o ocazie pierdută… . Şi nu pentru un şurub desfăcut, ci pentru un cuvânt nerostit la timpul lui.
Însă cu altă ocazie, mi-am luat revanşa: altă maşină, dar tot o problemă de electricitate, mult mai complexă şi mai greu de rezolvat. După vreo două săptămâni în care am tot căutat un bloc de lumini pe la magazine mi-am luat inima în dinţi şi l-am desfăcut. Am gândit: trebuie să pot, şi chiar dacă nu voi rezolva ceva, cel puţin încerc. Ce se poate întâmpla mai rău…!
Şi a mers. Ba chiar mai merge şi în ziua de azi, deşi au trecut aproape trei ani de la eveniment!

De unde îi vine puterea, deci?
 Nu din dicţionar şi nici din gramatica limbii române. Nu din exterior, ci din interiorul fiinţei noastre. Şi nu de oriunde, ci din locul tainic din care ne izvorăsc gândurile, ideile, idealurile: din mintea noastră!

Fără exagerare, cuvântul „pot” este ca un comutator electric cu două poziţii: închis şi deschis. Dacă alegi poziţia „închis”, mintea se blochează; potenţialul creator rămâne nefolosit şi rezolvarea problemei nu va veni niciodată. În schimb, dacă îl setezi pe „deschis” capacitatea de procesare se va mări exponenţial şi mai devreme sau mai târziu soluţia va fi identificată. De multe ori, chiar fără a te mai gândi insistent la rezolvarea ei.

Nu intru în detalii de natură psihologică, dar reţine: pentru a funcţiona, mintea are nevoie de un singur lucru – să crezi că poţi.

Iar rezultatele nu vor întârzia să apară!

Viaţa este un echilibru




Viaţa este un echilibru. Din miliarde şi miliarde de combinaţii posibile doar un echilibru perfect între diferitele componente...aer, apa, lumina, temperatură, presiune, etc. ... a făcut posibilă viaţa pe această planetă. Unii spun că e pură întâmplare. Alţii pun totul în seama unei Puteri Creatoare. Celor mai mulţi nu le pasă. Dar oricum ai învârti problema, fără această combinaţie câştigătoare loteria vieţii nu ar fi fost posibilă.
O distanţă mai mare sau mai mică faţă de soare, absenţa câmpului magnetic, procentul de oxigen din aer sau al prezenţei apei pe planetă, o cât de mică abatere ar fi făcut din Terra doar o stâncă rotundă, călătoare pustie prin Univers. Nu este aşa pentru că… aţi ghicit, cândva, cumva, undeva, a existat acest echilibru.
Deci…

Viaţa este un echilibru. Între tine şi restul lumii, între tine şi Dumnezeu (pentru cei care cred), între tine şi partener.
Viaţa este un echilibru. Între nevoi şi disponibilităţi, între ce primeşti şi ce oferi, între venituri şi cheltuieli.
Viaţa este un echilibru. Între somn, muncă, mâncare şi dacă se poate, relaxare.
Viaţa este un echilibru. Între a avea prieteni prea mulţi, sau prea puţini, între a fi un Robinson Crusoe solitar sau un tip cu timpul mereu ocupat de prieteni (mai nou în a da un „add” oricui sau a-i selecta atent pe cei care vor să intre în lista ta de pe messenger, hi five, facebook, etc.)
Viaţa este un echilibru. Între familie şi slujbă, între familie şi societate, sau chiar în interiorul familiei.


Viaţa este un echilibru. Unul delicat, care se rupe foarte uşor şi se repară cu mult mai greu. Cine îl găseşte este un om fericit; dar cei mai mulţi aleargă o viaţă întreagă alunecând fie la dreapta, fie la stânga, căutând liniştea centrului, dar negăsind-o niciodată. A-l avea – e un succes, a-l căuta – o provocare, a nu-l avea – cale sigură către un dezastru apropiat sau depărtat.
Vrei să (supra)vieţuieşti mult şi bine? Caută echilibrul! Vrei să te bucuri de o viaţă împlinită? Încearcă miracolul cumpănirii! Iar dacă nu ai aspiraţii extraordinare… un sfat şi pentru tine: echilibrează-ţi viaţa chiar şi tu! Pentru că altfel nu se poate; pur şi simplu viaţa este echilibru.
Iar ca să te conving, iată câteva exemple:
-                          nu vei dori niciodată frigul Siberiei dar nici căldura Saharei, dar te bucuri de o climă temperată!
-                          dacă mănânci prea mult, devii obez; eşti însă subnutrit dacă nu ai hrană suficientă. Îţi convin alternativele la echilibru?
-                          eşti workalholic dacă lucrezi prea mult, leneş dacă stai prea mult, dar împlinit dacă ai timp şi pentru muncă dar şi pentru relaxare!
-                          Du-te singur în sălbăticie şi o să urli ca lupii; dar la fel o să faci dacă îţi pun vecinii manele la 2 dimineaţa cu volumul la maxim.
-                          Etc., etc. …!

Exemplele pot continua la nesfârşit. Dar dacă v-am convins, porniţi în căutarea echilibrului.
Pentru că meritaţi să trăiţi altfel: în armonie, pace şi linişte!

miercuri, 1 decembrie 2010

Eşti un supravieţuitor?




Supravieţuirea extremă e împotriva naturii!!!
E inuman să te arunci într-un râu îngheţat, într-o cascadă spumegândă sau într-un hău necunoscut. E împotriva firii să intri cu mâinile goale într-o peşteră plină de întuneric şi mistere. E revoltător să mănânci larve, scorpioni sau viermi sau să ucizi un animal. E total nepotrivit să dormi pe un pat de pietre sau într-un adăpost din zăpadă. Aşa e!
Dar niciuna din aceste experienţe nu este mai lipsită de umanitate decât pierderea vieţii sau renunţarea la ea. Pentru că eşti OM  atât timp cât trăieşti, atât timp cât tăciunul  de viaţă încă  fumegă în corpul tău şi mai poate fi reaprins. Iar dintre două rele ai de ales: să rabzi, să inovezi, să rişti, să înduri orice şi oricât… sau  să te cufunzi în dulcele somn al inexistenţei.

Privesc în documentarele TV cum profesioniştii în ale supravieţuirii rezolvă probleme de viaţă şi moarte cu o naturaleţe  care mă face să îi cataloghez ca fiind nişte super-oameni . Şi m-am întrebat adeseori: dacă soarta m-ar arunca într-o experienţă asemănătoare m-aş descurca? Aş renunţa la luptă sau m-aş zbate cu disperare pentru încă o gură de aer sau pentru ultima înghiţitură de apă? Aş putea procura cele necesare supravieţuirii? Ar rezista fiinţa mea în faţa unor încercări greu de trecut?
Dacă şi tu te-ai întrebat vreodată dacă ai fi în stare să faci acele lucruri care acum te înfricoşează, îţi dau o veste rea: nu vei putea! Dar adaug şi vestea bună, înainte de a te cataloga fricos, neputincios sau nepregătit: încă nu poţi, dar a trece graniţa între „da” şi „nu”  e doar o chestie de timp şi de efort!

Vrei să fii un supravieţuitor? Ai doar patru lucruri asupra cărora trebuie să lucrezi:

1. Nu poţi pentru că nu crezi că poţi. Nu poţi pentru că mintea ta a fost setată pentru confort şi pentru efort minim. Nu poţi pentru că nu ai rezistenţa psihică necesară. E vreo problemă în asta? Una singură: să vrei să te schimbi!
În rest, mintea se poate educa; sunt metode eficiente pentru a ştii cum să capeţi încredere în tine. Există programe prin care să înveţi să gândeşti mai eficient. Te poţi instrui să îţi controlezi frica. Memoria poate fi îmbunătăţită, psihicul se poate căli prin exerciţiu. Iar tu, dacă te decizi acum să îţi dezvolţi mintea, vei ajunge să nu te mai recunoşti.
2. Nu poţi pentru că nu ştii ce să faci. Din neştiinţă, din delăsare sau pentru că nu a avut cine să te înveţe, nu ai cunoştinţele necesare. Ce e de făcut?
Citeşte tot ce găseşti pe acest site (momentan e abia la început)! Caută alte resurse: pe internet, în cărţi, la TV. Educă-te, acum ai această şansă. Niciodată, în istoria lumii, nu a existat atâta informaţie pusă gratis la îndemâna ta. Pe vremuri, alţii plăteau bani grei pentru asta; tu trebuie să dai doar câteva click-uri. Fă-o cât încă nu e prea târziu!
3. Nu poţi pentru că corpul nu te ajută. Ştii că nu alergi prea repede, că nu reuşeşti să sări foarte  sus, să te caţeri pe o frânghie sau să  înoţi? Şi ce dacă? Săli  de gimnastică şi bazine de înot încă mai există, o sfoară o poţi procura foarte uşor pentru a te antrena, iar pentru flotări, genoflexiuni sau alergare nu îţi trebuie mai nimic. Doar voinţă. Începe să lucrezi cu corpul mai mult şi nu vei regreta: vei câştiga şi sănătate şi putere!
4. Nu poţi pentru că nu ai echipamentul necesar. Da, e adevărat că numai cu mâinile goale nu poţi face totul. Dar acum ştii că trebuie să te dotezi pentru orice eventualitate. Pleci în excursie, ai grijă să ai cele necesare. Eşti cu maşina, nu pleca cu portbagajul gol. Şi chiar şi pe stradă ţine minte: ai buzunare, deci foloseşte-le. Un creion, un ac sau o bucată de sfoară pot fi mai preţioase decât greutatea lor în aur. Deşi costă infinit mai puţin.

Dacă acum ştii toate acestea, eşti cu un pas mai aproape să fii un supravieţuitor. Lucrează pentru asta şi vei deveni un artist.
În arta supravieţuirii!